Зимните Специални Олимпийски Игри 2017 – Грац, Австрия

Повечето от нас получаваме един продукт и е напълно естествено да не знаем какво се крие зад него. Очилата и контактите лещи – са онази помощ и аксесоар, която освен, че подобрява качеството ни на живот, са пряко свързани с нашата безопасност, предвид че очите ни са основният ни източник на информация.

 

Има три типа очни специалисти – Оптици, Оптометристи и най-високото ниво – Офталмолози, които би следвало да работят в пълна колаборация помежду си. Оптометристите са специалистите, които откриват смущения и отклоненията в зрителната система и предписват съответните диоптри, а при съмнение за наличие на заболяване – пренасочват към офталмолог.

 

Голяма част от нашите оптик-оптометристи са изключително добре подготвени специалисти, които са надградили своето образование. Но както всичко у нас – на първо място е отрицанието!!! И на Оптометрията все още се гледа с недоверие, вместо да се предприемат мерки и стъпки за регулиране, създаване на правила и узаконяване … Поредният​ парадокс е една страхотна инициатива на Асоциацията! 18 човека, очни специалисти от НАБОО – заминаха като доброволци за Специалните Олимпийски Игри в Грац, Австрия, по покана на австрийските ни колеги!

 

Български Оптометристи практикуваха професията си на територията на Австрия, а нямат това право в България …

 

Много от вас знаят, че тази кауза е от години, а с този състав на УС е вече 7 годишна битка! Не можем да проумеем, как е възможно МЗ да отрича ползите и бенефитите от тази дейност, подкрепена с професионализъм, опит, ценз и страст за работа?! А в една нормална и развита страна, като Австрия – да поканят български очни специалисти! За нас беше чест!!!

 

Заминахме с огромен ентусиазъм и защитихме достойно оказаното ни доверие!!!

 

Блестящото представяне на българската делегация оптици и оптик-оптометристи в Грац, Австрия, на Зимните специални олимпийски игри, доведе до покана от страна на г-н Bjoern Koehler, Senior Manager Special Olympics Opening Eyes global and Special Olympics Health Programs Europe/Eurasia region за домакинство на България и НАБОО!

 

Това признание е изключително отговорна задача и сериозно предизвикателство, което ще обсъдим на следващото ОС на НАБОО.