Първата конференция оптометрия OCCSEE 2012г. в Опатия

Уважаеми оптични специалисти,
УС на НАБОО имаме честта да споделим с Вас кратки впечатления от Първата конференция оптометрия OCCSEE ‘ 2012г. в Опатия.

Нашето важно участие бе реализирано, благодарение на фирмите – вносители, подкрепили благородната идея на НАБОО за пълна колаборация в бранша, на извънредното събрание в Пловдив на 12.05.2012г., както и на дарения от колеги оптици:  БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ДОВЕРИЕТО!!!

Представители от Асоциацията на конференцията бяха:
г-жа Мария Миланова – Председател на НАБОО и
г-жа Мина Стоянова-Димитрова – Зам. Председател на НАБОО

Първата конференция по оптометрия  OCCSEE ‘ 2012г. се проведе в Опатия, Хърватия, от 1-ви до 3-ти юни, 2012г. Целта ѝ бе да даде възможност за научно и професионално израстване в областта на Оптометрията на всички заинтересовани специалисти: оптици, оптометристи, офталмолози и всички юридически, и физически лица, занимаващи се с очна оптика.
Специалното на тази конференция бе, че тя се организира за първи път в тази част на Европа, и освен научни и професионални теми, участниците обсъдиха също и проблемите, свързани с нормативните актове в тази дейност, както и новости, свързани с оптометричната професия.
Прави впечатление, че проблемите в тази част на Европа са от идентично естество.
Тук България получи адмирации за правилната посока на действие от страна на НАБОО и уверения за пълна подкрепа и съдействие от страна на ЕСОО!

На първата конференция по оптометрия от Централна и Югоизточна Европа се събраха над 400 участници, от 19 страни в Европа. За първи път в Европа това събитие събра експерти в областта на очна оптика, оптометрия и офталмология. Пристваха участници и от страните от Централна и Югоизточна Европа – Германия, Австрия, Швейцария, Словения, Унгария, Чешката република, Словакия, Полша, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Косово, Румъния, България и други страни като Англия, Ирландия и др.

Конференцията включваше изключително актуални теми  – Оптични технологии, Контактни лещи, Очно здравето, Новости в рефрактивната хирургия и други.

Семинарни и квалификационни:
1. Центриране на стъкла за очила;
2. Anisometropia – истинско предизвикателство за корекция;
3. Кeratography;
4. Контактни лещи и много други.

Кръгла маса и дискусия на тема:
„Образование и компетенции по Оптометрия в страните от Централна и Югоизточна Европа” – Тук за жалост, констатациите не бяха много обнадеждаващи.

Конференцията беше организирана най-вече с цел укрепване имиджа на сравнително новата професия в оптичния бранш – Оптометрия,  в тази част на Европа.
Професията „Оптометрия”, за щастие няма нужда от представяне в нашата страна. Има нужда от утвърждаване, постигане на идентична квалификация, съобразена с Европейските изисквания и признаването ѝ!
Важно е да се отбележи, че всеки студент в Европа, който завършва „Оптометрия” почти веднага се реализира и намира работа – в Департаментите по заетостта на съответните държави – до момента НЯМА регистриран безработен оптометрист!

На тази конференция НАБОО реализирахме изключително важни и полезни срещи!

Домакинство за Годишна Асамблея:
Благодарение на идея, дошла от г-жа Лиляна Станкова – НАБОО започна разговори и сондира мнения за евентуално домакинство на годишна Асамблея на ЕСОО и ЕАО в Р България. Разчитаме и на лоби от страна на г-жа Станкова – уважаван и признат специалист сред европейските колеги. Имаме изключително обнадеждаващ писмен отговор от секретарията на ЕСОО, за който ще ви уведомим, след финализиране на преговорите.

Персонална подкрепа от г-н Боб Шапел:
Получихме уверенията на г-н Боб Шапел за подкрепа и подпомагане на бъдеща колаборация с офталмолозите в България, в лицето на уважавани специалисти офталмолози от нашата страна. НАБОО декларирахме готовност за пълно съдействие и сме на разположение.

Проведохме множество разговори за образователни курсове:
Имахме удоволствието да коментираме тази възможност с изявени специалисти и за щастие получихме не само уверения за подкрепа, а и директни насоки как да организираме подобни курсове за повишаване на квалификацията. Някои от тези курсове ще се организират единствено за членовете на НАБОО!

Използваме случая да Ви препоръчаме горещо да посетите следващото подобно събитие!!! Нивото бе на изключителна висота и сме убедени, че ще останете професионално удовлетворени от евантуално участие. Колегите от Хърватия плануват да превърнат събитието в регулярно – на всеки две години. НАБОО поема ангажимента да Ви уведоми своевременно и да положи усилия в преговори за евентуален превод и на български език, което естесвено ще бъде оправдано при висока посещаемост от наши специалисти!

Използваме случая и да изкажем специални благодарности на колегата Дамян Дамов от Благоевград, който направи едно от най-големите дарения за Асоциацията – като ни осигури транспорт до Опатия със собствения си автомобил, който изкара няколко безсънни нощи в 14 часово шофиране без почивка и спести солидни средства на НАБОО!!! БЛАГОДАРИМ ТИ ДАМЯНЕ!!!!

С пожелание за слънчеви и доходни есенни дни!
За нас ще бъде удоволствие да кажем и „До скоро виждане”!

С поздрав:
Мина Стоянова-Димитрова
Зам. Председател на НАБОО

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.