Oптика и оптометрия

LupaECOO

В общи линии, оптиката е науката за видимост и светлина. Оптикът е лицето, което изработва и определя очила или контактни лещи за коригирането на зрението, които са предписани от офталмолог (лекар) или оптометрист.

Оптометрията е професия, която се определя от Световния съвет на оптометрия (WCO), както следва:

Оптометрия в здравеопазването е професия, която е автономна – с образование и регулирана (лицензирани / регистрирани), а оптометристи са основните практикуващи здравеопазване на окото и зрителната система, които предоставят цялостен поглед и грижа за зрението, който включва рефракция и определяне, откриване / диагноза и лечение на болестта в окото, и възстановяването на условията на зрителната система.

Обикновено оптометрия се изучава от оптика, като образованието на оптици се разширява, включва клинични дисциплини и техния обхват на практика се разширява. Kато последствие някои оптици са станали оптометристи.

Оптометрията и оптиката са свързани професии, както и в някои страни на Европа се считат за една професия. В други страни те отразяват отделни области на професионалната дейност и които се считат за отделни професии.

В зависимост от нивото на обучение и обхват на практика, ние можем да се разграничат следните групи в Европа:
 изработващи оптици
рефракционни оптици
оптометристи, които са обучени за откриване на патология
оптометристи използващи диагностични лекарства и ограничен набор от терапевтични лекарства

Разнообразието и обхвата на практика на оптометристи и оптици в Европа се определя от степента на възможности за обучение, законът, организацията на професията и относителния размер на офталмологията.

ECOO Blue Book

За да се убедите в сферата на дейност на професията оптометрия и оптика и неговото нарастващо значение за общественото здраве в Европа, ECOO събрани така наречената „Синя книга“ през 2008 г., която се основава на информацията, предоставена от 24 държави.

В Синята книга се разглеждат пет основни области на професията:
Броят и размерът на професията
• Състоянието на професията
Обхватът на практика на професията
Ролята на професията в общественото здравеопазване
Образованието и обучението на професията.

Изтеглете ECOO Синя книга (Английски)

Световният съвет по оптометрия в момента е в процес на съставяне на нова версия на синята книга, със специален раздел, посветен на Европа. Тя ще бъдат публикувана на  уебсайта на ECOO, след като приключи.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.